Kegunaan Baking Soda Dalam Penjagaan Diri

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Tahu tak apa itu baking soda? alaa kalau nak buat kek or biskut tu mesti kena letak untuk bagi dia kembang lagi gebu gitu.

Rupanya baking soda ni ada banyak kegunaan dan kelebihan bukan setakat buat kek or kuih jer.







haa tu camtu la lebih kurang. ada gak yang dalam botol kecik kecik tu. 

Adik adik aku tersangatlah gemar buat eksperimen pakai baking soda and cuka. then menda tu pun menggelegak dan berbuih buih..terus melimpah.. and then mak aku pun membebel sebab membazir baking soda and cuka dia.


okay back to main story balik. meh kita tengok antara kegunaan Baking Soda bagi aspek kecantikan pulak...


1. Melebatkan Rambut

caranya korang just tambah dalam setengah sudu sudu teh baking soda dengan kuantiti syampoo yang korang guna. 
syampoo tu ikut koranglah nak pakai syampoo apa. asalkan syampoo rambut bukannya sabun basuh pinggan.

**aku dah try dah tips ni and rambut aku dah kurang gugur tapi rambut jadi macam keras T_T. So kena basuh rambut lagi sekali **





2. Rawatan kepada masalah jerawat

Flawless macam manapun pakai camera 350 dan B612 (betul ke?) tetap akan ada jerawat punya especially perempuan yang nak datang bulan tu kan.
Dah dah.. takyah la belek jerawat tu lama lama.. meh sini try tips ni.

Caranya cuma korang campurkan baking soda dengan sedikit madu dan buat lah mask kat muka korang selama 10 minit. lepas tu boleh bilas yer. kalau takde madu baking soda tu jerlah then letak air sikit untuk jadikan dia paste.
amalkan selalu and jerawat makin berkurangan.


3. Sebagai Skrub muka

kalau kulit muka korang kasar seperti kat bawah dagu tu just tambah sedikit baking soda pada pencuci muka korang. then sental la slow slow, sambil tu urut urut sikit muka tu. then boleh bilas muka dengan air .







4. Memutihkan Gigi

Selamat pagi sayang..gigi kau kuning kuning, mungkin kau lupa berus gigi.... nafas kau bau kuda... lalala..lalala (nyanyi jap)

mesti ramai yang ada masalah gigi kuning kan. terutamanya yang gemar sangat minum kopi and hisap ROKOK  **saja nak buat uppercase. hehe :D **.  yang lain lain pun kuning gak giginya.

meh sini try tips ni.. letak dalam satu sudu teh baking soda and lemon/limau kasturi. jadikan bahan bahan tersebut macam paste and buat sebagai ubat gigi korang time gosok gigi tu.
ataupun korang boleh letak baking soda pada ubat gigi korang and gosok gigi. 

p/s: yang add on limau or lemon tu jangan buat selalu. selang selang kan la. 2 hari sekali ke.




5. Mencerahkan kulit

siapa taknak kulit cerah kan. tipu la kalau taknak. semua yang gelap and kusam dulu sekarang makin cerah and putih. terkezut tengok.

baking soda + 1 sudu lemon + 3 or 4 titis minyak zaitun. apply kat kulit korang then biarkan 10 minit. lepas 10 minit boleh la bilas and tengok resultnya yang amazing gitu.
lagi bagus kalau korang sental sikit time apply tu. nak sental pakai apa? pakai berus dawai, span basuh pinggan mahupun berus sabut semuanya bisa pak. janji sental.




6. nak jumpa awek tapi deodorant lak habis. omaigaddd... bau ketiak lak cam hampeh. T_T

Tapi tahukah anda bahawa baking soda boleh juga digunakan sebagai deodrant.
4 sudu besar + beberapa titis minyak wangi yang korang suka (kiranya jadi macam powder deodorant la). 
nak apply ke ketiak tu boleh la guna berus. 
berus apa? ikut korang la nak guna berus apa, berus jamban mahupun berus cat rumah semuanya boleh. :D




7. Last but not least baking powder boleh membantu dalam menghapuskan blackhead.
mula mula cuci kulit korang. *nak pakai apa apa wajib bersihkan kulit dulu tau*
bahan A :- satu sudu teh baking soda + air (panas) = campurkan

bahan lain :-  besen/mangkuk *untuk letak air panas + baking soda*. selimut or tuala. *untuk selubung steam kan muka*

cara :- Steam kan muka korang dengan berselubung kat besen yang ada air panas tadi selama 10 - 15 minit. then ambik kapas dan sental sikit supaya blackhead tu keluar.

lepas dari tu boleh la pakai masker and toner untuk kecikkan balik liang pori.


okay tu jer la. siapa nak cuba boleh cuba yer. btw, Selamat Mencuba semua.. daa..


p/s: jemput la tengok iklan nuffnang kat side bar kanan and atas tu.. :D

Comments

the most reading entry

kisah seram di bukit putus.. (kuala pilah , negeri sembilan )

Biskut Coklat Rangup (The Simple One)

Tomyam Telur (Resepi Campak Campak)

Hapuskan Bulu dengan Homemade Sugar Wax

Haid dan Istihadhah

mujahidah

mujahidah

sol & farah

sol & farah

alia / intan ( intan farizatul alia )

alia / intan ( intan farizatul alia )

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

switzerland

switzerland

my lovely friend

my lovely friend
Dayah...Kartica...Azreen.. Me =D