MEMBUAT KABEL LAN/UTP (STRAIGHT)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

hari ni nak cerita sikit pasal buat cable straight UTP/LAN.
mesti ada yang gorek hidung then jentik taik hidung tu ke screen komputer kan sebab benda simple camni pun nak post.
ehh biar la, apa salahnya berkongsi ilmu kan kan kan...

okay takyah bebel panjang panjang jom kita mula yer :D

first of all pastikan anda ada tools seperti :


  1. crimping tools
  2. RJ 45 connector
  3. UTP/LAN cable
  4. Cable tester
Crimping tools
UTP/LAN cable
RJ 45 connector

Cable tester


Cara membuat kabel UTP/LAN :



1. potong kabel setakat mana yang korang nak guna.

2. buang kabel luar LAN dalam 1.5 cm tapi pastikan kabel kebel kecil tidak terpotong.

3. urutkan kabel kabel kecil agar lurus dan masukkan kabel kabel kecil mengikut urutan ke dalam RJ45 connector

ikut turutan macam ni : oren putih, oren, hijau putih, biru, biru putih, hijau, coklat putih, coklat.

4. masukkan kabel dalam RJ45. pastikan semua hujung kabel kecik menyentuh hujung connector.



5. setelah kabel kabel kecil berada dalam posisi yang betul. kepit RJ45 connector menggunakan crimping tools.




Cara Menguji cable LAN :-

1. mencuba terus pada komputer dan internet

2. menggunakan cable tester :- pastikan kelapan lapan lampu di cable tester menyala kesemuanya secara beturutan.



itu jer. dah siap. so balik ipta nanti korang boleh pakai kabel tu untuk download movie dalam LAB time lecturer mengajar. awesome kan idea aku. jangan lupa cuba ;)

that's all. thanks sudi membaca.





Comments

the most reading entry

kisah seram di bukit putus.. (kuala pilah , negeri sembilan )

Tomyam Telur (Resepi Campak Campak)

Biskut Coklat Rangup (The Simple One)

Hapuskan Bulu dengan Homemade Sugar Wax

Period/Haid Lewat 3 Minggu

mujahidah

mujahidah

sol & farah

sol & farah

alia / intan ( intan farizatul alia )

alia / intan ( intan farizatul alia )

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

get ready 4 exam !!! {sol & aQ}

switzerland

switzerland

my lovely friend

my lovely friend
Dayah...Kartica...Azreen.. Me =D